Veerkracht bij verandering

Veerkracht is een begrip dat de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling staat. In onze voortdurend veranderende wereld is veerkracht essentieel om effectief met deze veranderingen om te kunnen gaan.

In deze blog ontdek je wat de rol van veerkracht is in het versterken van zowel individuen als teams, en hoe dit bijdraagt aan een duurzame en succesvolle organisatie.

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen van een persoon, team of organisatie om effectief om te gaan met veranderingen, tegenslagen en stressvolle omstandigheden. Het omvat zowel mentale als emotionele flexibiliteit en de capaciteit om je aan te passen aan nieuwe situaties, uitdagingen te overwinnen en zelfs sterker uit impactvolle situaties te komen.

Mentaal en emotioneel veerkrachtige personen blijven volharden, ontdekken nieuwe mogelijkheden en oplossingen, nemen weloverwogen beslissingen en blijven gefocust in hun werk. Bij teams en organisaties verwijst veerkracht naar de gezamenlijke capaciteit om zich snel aan te passen aan veranderingen in de markt, interne uitdagingen te overwinnen en te groeien in een dynamische omgeving.

Veerkracht kun je trainen

Veerkracht is een spier die je in zulke uitdagende situaties kunt trainen. Je kunt leren om weerbaarder te worden: je aanpassen en veerkrachtig blijven bij tegenslagen en veranderingen. Als mens, als team en als organisatie.

Wat je overkomt in het leven is namelijk geen keuze. Het gaat er om hoe goed je ermee om kan gaan en weer terug kunt veren naar je gemoedstoestand van voor de tegenslag of stressvolle situatie.

Belangrijkste ingrediënten van veerkracht volgens bezoekers Vakbeurs Gezond en Vitaal

Op de Vakbeurs Gezond en Vitaal in Gorinchem stelden we aan HR-professionals, managers en directeuren de vraag: Wat is voor jou het belangrijkste ingrediënt van veerkracht? De woordenwolk laat de gegeven antwoorden zien.

De top vijf is als volgt:

  • Stress-systeem reguleren
  • Ruimte geven aan emoties
  • Omgaan met emoties
  • Regie nemen
  • Werken aan innerlijk geluk
Woordenwolk belangrijkste ingrediënt van veerkracht

Stress en minder energie na tegenslag

Stel je voor dat een van je medewerkers een ingrijpende verandering doormaakt, zoals het verlies van een dierbare, een scheiding, ziekte, of een andere functie door een reorganisatie. Wanneer hij of zij moeite heeft met deze tegenslag, kan het gevoel ontstaan dat de grip op het leven verloren raakt, wat leidt tot stress en mogelijk verzuim. Deze verandering brengt onzekerheid en angst met zich mee. Dit heeft invloed op het functioneren. De medewerker ervaart minder motivatie, minder werkplezier en voelt zich minder energiek. Uiteindelijk zullen ook het team en de organisatie deze veranderingen opmerken.

Meer motivatie, werkgeluk en productiviteit

Ingrijpende veranderingen in het privéleven of op de werkvloer, evenals een te hoge werkdruk, zijn belangrijke oorzaken van stress. Stress is de grootste veroorzaker van verzuim binnen organisaties. Een leider streeft naar vitale en veerkrachtige medewerkers die gelukkig zijn op het werk, vol energie zitten en productief zijn. Veerkrachtige medewerkers ervaren minder ziekte, stress en verzuim, wat bijdraagt aan een aangename werkomgeving en minder personeelsverloop. De aanwezigheid van veerkracht vergroot de wendbaarheid van je team en organisatie, wat leidt tot betere resultaten. Het zorgt er voor dat je sneller kunt reageren op  marktveranderingen en nieuwe kansen.

Stress kan resulteren in burn-out en aanzienlijke kosten

Langdurige blootstelling aan te hoge (werk gerelateerde) stress kan uiteindelijk resulteren in burn-out. Uit onderzoek van verzekeraar a.s.r. blijkt dat 1,3 miljoen medewerkers burn-outklachten ervaren, wat neerkomt op 1 op de 6 werkenden.

Gemiddeld kost een medewerker met een burn-out een werkgever tussen de 60.000 en 80.000 euro. De rekensom is als volgt: werknemers met een burn-out zijn gemiddeld meer dan acht maanden (244 dagen) afwezig en verzuim kost de werkgever ongeveer 300 euro per dag. Dus 300 x 244 = 73.200 euro. Gedurende deze periode moet je niet alleen je medewerker missen, maar ook het loon blijven doorbetalen. Het is dus wenselijk om dit te voorkomen.

Het unieke recept van veerkracht

Er zijn vijf krachtige ingrediënten om veerkracht te versterken. Deze vormen ook de pijlers van de veerkracht coaching van De Veranderkeuken. Ieder mens is uniek, dus de samenstelling van het recept is persoonlijk.

1.     Erkennen van en ruimte geven aan emoties

De eerste stap is het erkennen van en ruimte geven aan je emoties. Je hebt emoties, maar je bent je emoties niet. Veel mensen hebben de neiging om negatieve gevoelens weg te stoppen; ze mogen er eigenlijk niet zijn. Toch verdwijnen ze niet als je als een struisvogel je kop in het zand steekt. Integendeel. De gevoelens groeien zo alleen maar en worden door een tegenslag of verandering opnieuw getriggerd.

2.     Herkennen en veranderen van negatieve gedachten

Hoe kijk je naar de werkelijkheid? Waar richt je je aandacht op? Zijn de gedachten die je hebt negatief of opbouwend? Negatieve gedachten en overtuigingen zorgen ervoor dat je als het ware een situatie in standhoudt die je eigenlijk niet meer wilt. Als je je gedachten positiever formuleert, ben je in staat om positiever naar de wereld om je heen te kijken. Alles wat je aandacht geeft groeit.

3.     Verbinding maken met je dromen en verlangens

In ons leven leren we al van jongs af aan dat als je voldoet aan wat een ander zegt of wil, je beloond wordt. We leren ons dus aanpassen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je de verbinding verliest met wie je echt bent, wat je zelf wilt, waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Op zoek gaan naar je dromen en verlangens, wat je blij maakt, wat je zelf leuk vindt, geeft een positieve impuls aan het lichaam om anders te reageren. En vanuit die positieve stand ben je in staat om meer in mogelijkheden te gaan denken.

4.     Bewust leven in het hier en nu

Het verleden is een gebeurtenis en de toekomst een voorspelling. Stress komt vaak voort uit gebeurtenissen die iemand meegemaakt heeft in het verleden. Deze wil hij of zij niet meer meemaken in de toekomst en heeft daar vervolgens in het hier en nu zorgen over. Leren bewust in het NU te zijn, helpt om beter om te gaan met die spanning en onzekerheid. Dit geeft rust en helderheid, waardoor je je veerkracht traint in het omgaan met uitdagingen.

5.     Fysieke veerkracht en regulatie van je stress-systeem

Veerkracht is niet alleen mentaal, maar zeker ook fysiek. Stress, angst en boosheid hebben invloed op de celwerking van het lichaam en kunnen je ziek maken.

Hoe reageert iemand fysiek op stress? Wat is zijn of haar unieke manier van stress-regulatie? Bewust worden van de signalen van het lichaam en hoe daarmee om te kunnen gaan, is een belangrijke stap in het ontwikkelen van veerkracht.

Veerkracht in je organisatie? Maak van je medewerkers prioriteit!

Een succesvolle organisatie staat of valt met de mensen die er werken. Wil je als organisatie veerkrachtiger zijn en deze veerkracht versterken, dan is het essentieel om van je medewerkers prioriteit te maken en dus in hen te investeren. Ook al kan een leider de problemen van zijn of haar medewerkers niet oplossen, hij of zijn speelt wel een belangrijke rol in het creëren van een gezonde, veilige en open werkcultuur en het signaleren hoe het écht met medewerkers gaat.

Ik geef je vier tips:

1.     Luister en toon interesse

Neem de tijd om actief te luisteren naar je medewerkers. Toon oprechte interesse in hun welzijn en hun professionele ambities. Voorkom dat je direct oplossingen aandraagt. Het delen alleen al kan helpend zijn. Dit versterkt de band en zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen en zich kwetsbaar op durven te stellen.

2.     Vraag door

Ga verder dan oppervlakkige gesprekken. Wees je ervan bewust dat mensen vaak geneigd zijn om hun problemen kleiner te maken dan ze zijn. Ze willen anderen er niet mee belasten. Stel gerichte vragen om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen en behoeften van je medewerkers. Hierdoor kun je beter begrijpen hoe je hun veerkracht kunt versterken en hen kunt ondersteunen.

3.     Maak regelmatig tijd om het gesprek te voeren

Plan regelmatig één-op-één gesprekken in met je medewerkers om te praten over wat hen bezighoudt, over werkdruk, over stress en over hoe ze omgaan met een eventuele impactvolle gebeurtenis of uitdaging in hun leven. Zorg ervoor dat je beschikbaar en benaderbaar bent en dat je de signalen oppikt die van invloed zijn op iemands motivatie, energie en werkgeluk.

4.     Schakel ondersteuning in

Je hoeft niet overal antwoorden op te hebben. Schakel, waar nodig, professionele ondersteuning in zoals coaching om medewerkers te helpen om weer de regie op hun leven te nemen en hun veerkracht te versterken.

Investeren in cultuur van groei

Door te investeren in het welzijn en de ontwikkeling van medewerkers, creëer je een cultuur van groei en ondersteuning. Dit leidt niet alleen tot gelukkige en productieve medewerkers, maar ook tot een veerkrachtige organisatie die effectiever om kan gaan met veranderingen en uitdagingen.

De Veranderkeuken

Het is mijn missie om de energie in organisaties op alle niveaus te laten stromen. Door organisaties, leiders, teams en individuele medewerkers te begeleiden in hun persoonlijke en professionele groei.